top of page
Пошук

Змінено правила проведення торгів на ProZorro: тимчасово скасовували аукціони


Про це йдеться у Постанові Уряду № 1495 від 30 грудня 2022 р.

Перший віцепрем’єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко зазначає: «Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, що будуть оголошені в Prozorro будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції. В умовах відключення живлення та інтернету, не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні. В той самий час рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. Ми повернемо аукціони, як тільки ситуація стабілізується».


4 січня відбувся онлайн-брифінг заступника Міністра економіки України Надії Бігун та в.о. директора ДП “Прозорро” Наталі Шимко щодо змін у правилах проведення торгів на Prozorro.

Надія Бігун підкреслила: «З початком блекаутів конкуренція в системі закупівель суттєво зменшилася, як і кількість учасників. На кінець грудня 88% торгів фактично вже проходило без аукціонів — лише з одним учасником. Щоб змінити цю ситуацію і дати бізнесу впевненість, що правила гри будуть рівні, було прийнято рішення про зміни правил проведення торгів на Prozorro. Це тимчасове рішення. Разом з тим, ми продовжимо діалог з бізнесом для того, щоб відстежувати ситуацію та за необхідності приймати відповідні рішення».


ProZorro — це онлайн-платформа, де державні та комунальні замовники оголошують тендери на закупівлю товарів, робіт і послуг, а представники бізнесу змагаються на торгах за можливість поставити це державі.




bottom of page