top of page
Пошук

ПОСТ-РЕЛІЗ БРИФІНГУ «СТАРТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІНІЦІАТИВИ «ТИЖДЕНЬ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ 2023»



11 грудня об 11:00 офіційно розпочався національний проєкт «Тиждень Енергоефективності 2023»! З цієї  нагоди в прес-центрі Укрінформ пройшов брифінг за участі амбасадорів розвитку та впровадження енергоефективної політики в Україні.

 

Захід розпочався з вітальних слів Іми Хренової-Шимкіної, Директорки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», (GIZ) GmbH. Пані Іма відмітила, що рада спостерігати за тим, як росте сім’я енергоефективних фахівців, адже це дає стимул переходити від обговорень до чітких дій. «Сьогодні ми вирішуємо, якою буде наша Україна: чи ми зараз швидко відбудуємо країну з фанери і контейнерів, чи ми все ж зможемо подолати себе і розробити нове законодавство, нові послуги, залучити інвесторів і відбудувати зелену країну на принципах енергоефективного будівництва. І відповідь на ці питання ми зможемо знайти на «Тижні Енергоефективності 2023» - зазначила пані Іма.

 

В свою чергу, Жанна Пацьора, президент Громадської спілки “Бізнес за партнерство”, розповіла, що «Тиждень енергоефективності» стане кульмінацією зусиль, спрямованих на зміцнення спроможності та обміну інформацією в сфері енергоефективності –  конференцій, вебінарів та конкурсів, які в свою чергу об’єднали більше 2100 учасників. Національний проєкт «Тиждень Енергоефективності 2023» покликаний демонструвати важливість інтегрованого підходу до енергоефективності, включаючи новітні дослідження, технології та стратегії, які будуть корисними для всіх учасників проєкту. І саме тому цей захід має стати щорічним. «Хочу також проанонсувати створення Спільноти для фахівців з енергоменеджменту. Ми віримо в потужність нетворкінгу для ефективного формування та реалізації інноваційних рішень в сфері енергоменеджменту в Україні, тому ми розпочинаємо флешмоб для її популяризації під хештегом #ЕнергоСпільнота» - повідомила пані Жанна.

 

Сергій Нагорняк, Голова Підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, вказав на те, що в 2021 році Верховною Радою України було прийнято ЗУ «Про енергоефективність» і зараз Радою відслідковується процес його імплементації. Зараз від Укренерго надходять звіти про наявність дефіциту електроенергії. Суспільство може й надалі за цим спостерігати, а брак електроенергії компенсувати за рахунок імпорту, проте потрібно розуміти, що енергоносії не дешевшатимуть, а платіжки користувачів зростатимуть. «Потрібно діяти!» - підсумував свій виступ пан Сергій.

 

Олександр БУТЕНКО, Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, в першу чергу, подякував Збройним Силам, волонтерському руху та всім, хто стоїть на передовій, хто захищає нас та дозволяє думати про енергоефективність, не дивлячись на війну. Також пан Олександр подякував Громадській спілці «Бізнес за партнерство» та проєкту GIZ за просування енергоефективності і допомогу в імплементації відповідних директив ЄС. «Ми рухаємось за відповідним планом з підготовки вторинного законодавства з імплементації директив. Міністерство вже підготувало комплексну Стратегію термомодернізації до 2050 року з операційним планом та державною цільовою програмою до 2030 року та відповідним баченням на рівні держави. Також ми підготували програми термомодернізації підприємство теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Все це повинно працювати в комплексі» - розповів пан Олександр.

 

Марія Малая, перший заступник Голови Держенергоефективності, зазначила, що 2022-2023 роки для сфери енергоефективності стали дуже визначальними як в Європі, так і в Україні. Європейський принцип «Енергоефективність перед усім» для українців поки що звучить дуже дивно (навіть для професіоналів), але протягом останніх 5 років в Європі цей принцип трансформувався від декларації і гасел в політиці до цілого розділу оновленої Директиви з енергоефективності, яка була прийнята в жовтні цього року Парламентом ЄС. «За цим принципом визначено, що держава має вкладати кошти в першу чергу в ефективне споживання, а в другу чергу, якщо це доцільно, - в будівництво генеруючих потужностей на стороні споживача (домогосподарств, громад, бізнесу), - уточнює пані Марія, - і якщо для Європи цей принцип є зрозумілим і вона йшла до нього довго, то в нас цього часу вже немає, перед нами стоїть виклик і шанс зробити це швидше. Тому що від цього фактично залежить майбутня конкурентоспроможність України на наступні роки».

 

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” Олександр Слобожан розповів, що раніше слово «енергоменеджер» сприймалось у великих містах як цікавинка та новинка і викликало подив, а нещодавно навіть невеликі міста, маючи обмежені бюджети, почали змінювати свою функціональну структуру. «І тут хочу подякувати пані Імі та проєкту GIZ за системну підтримку. Хочу також відзначити, що величезна кількість рішень нашого профільного Комітету показала свою ефективність і дозволила, відверто, вижити в умовах війни. Такі заходи як сьогодні, завтра, післязавтра, наближають нас до Європейського Союзу. Адже наші напрацювання цього тижня допоможуть і Міністерству, і Парламенту потім зосередитись на питаннях переходу до зеленої енергії та зеленої реконструкції. І найголовніше – ми маємо пам’ятати, що ми не тягаємо камінчики, ми будуємо храм» - підсумував свій виступ пан Олександр.

 

«Ця подія – Тиждень Енергоефективності – є історичною, тому що в такому форматі вона проводиться вперше і побудована на принципі «один день – один захід». Ця подія дійсно є унікальною за кількістю стейкхолдерів, які візьмуть в ній участь. Це унікальний майданчик для енергоменеджерів, для науковців, для бізнесу, для донорських організацій, які зможуть приєднатися, для органів місцевого самоврядування, а особливо ця подія важлива для органів державної влади, які формують та реалізують політику у цій сфері. Всі меседжі, які звучатимуть на заходах Тижня Енергоефективності 2023, будуть акумульовані та проаналізовані великою енергоефективною сім’єю, і з рештою стануть кращою основою для енергоефективної відбудови України!» - такими словами закінчила брифінг Ольга Чепелюк, технічний радник Проєкту "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні", Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) в Україні.

 

Громадська спілка «Бізнес за партнерство» висловлює щиру вдячність спікерам брифінгу та бажає всім учасникам національного проєкту «Тиждень Енергоефективності 2023» плідної та результативної роботи!



bottom of page