top of page
Пошук

ПОСТ-РЕЛІЗ ФОРУМУ ЕНЕРГОМЕНЕДЖЕРІВ




13 грудня відбулася одна з найбільших та найочікуваніших подій національного проєкту «Тиждень Енергоефективності 2023» -  Форум Енергоменеджерів. До онлайн заходу приєднались майже 300 представників енергоефективної спільноти з усіх куточків України.


За традицією, з початком роботи Форуму усіх присутніх привітала Іма Хренова-Шимкіна, директорка проєкту “Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні”, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) в Україні, та зазначила, що наша енергоефективна спільнота вже багато років працює в Україні і вже багато зробила для того, щоб сформувати громадську думку щодо скорочення енергоспоживання та наближення наших міст до ЄС. Іма зазначила, що енергоменеджери – це люди, які будуть основою для відновлення нашої країни!


В свою чергу, Володимир Перегудов, старший координатор компонента “Підтримка громад в сфері енергоефективності” проєкту “Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні”, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) в Україні, зазначив, що впроваджувати якісь окремі інструменти енергоефективності – не вихід, до даного питання потрібно підходити системно. На разі GIZ надає підтримку громадам, які в обов’язковому порядку вже мають енергоменеджерів, а з наступного року допомагатимуть громадам, які матимуть муніципальний енергетичний план.


Дмитро Петрунін, начальник управління енергоефективності Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, відмітив, що є громади, які не чекають імплементації законодавства, а вже зараз впроваджують комплекси енергоефективних рішень. На разі готується нормативний документ, що описує систему енергоменеджменту для місцевих громад, а також передбачає схему заохочення працівників органів енергоменеджменту за результатами діяльності цієї системи. Також проєктом передбачається система моніторингу, агрегації даних, їх опрацювання і порівняння з іншими аналогічними об’єктами. Є припущення, що до кінця року згаданий проєкт буде прийняти Урядом як першочерговий для нашої галузі.


Віктор Білько, Заступник Голови Держенергоефективності, розповів, що на виконання Закону «Про енергоефективність», Агентство двічі на рік проводить моніторинг впровадження системи енергоефективності, це майже 25 тисяч будівель. Але, на жаль, з цієї кількості лише для 7% будівель використовується автоматичний енергомоніторинг. І як гендерний аспект: серед новопризначених енергоменеджерів в громадах жінки складають близько 33%. Пан Віктор також попросив звернути увагу, що Агентство завжди на зв’язку та готове надавати консультації, а також регулярно проводить навчання для енергоменеджерів.


Натомість, Святослав Павлюк, Виконавчий директор “Асоціації енергоефективних міст України”, презентував дуже змістовне дослідження стану впровадження системи енергоменеджменту у містах. Під час опитування критично велика кількість міст заявила, що не має даних про об’єми споживання газу або електроенергії. Також більше половини опитаних громад підтвердили наявність енергоменеджерів, у третини функції енергоменеджера покладені на когось з працюючих співробітників, а 18% громад взагалі не мають енергоменеджерів. В основній частині міст, де успішно впроваджено енергоменеджмент, такі працівники підпорядковані відділам, що займаються економічним плануванням, бюджетною політикою та житлово-комунальним господарством.


Дмитро Марусич, консультант Проєкту "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні", Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) в Україні, розповів про розвиток цифрових технологій та системи енергетичного менеджменту та моніторингу на рівні держави. Мається на увазі підтримка розробки національної бази даних експлуатаційних характеристик будівель, яка фактично буде ядром всього масиву даних про будівлі. Така база, в глобальному розумінні, націлена на гармонізацію нашого законодавства з Європейським Союзом. Ця система згрупує інформацію про будівлі, які потребують термомодернізації, а також допоможе в реалізації програм з енергоефективного оновлення та моніторингу його виконання.


До речі, під час Форуму було проведено опитування серед громад стосовно того, чого саме бракує для успішного впровадження енергоменеджменту. Ось які результати ми отримали:

·    16 відсотків респондентів проголосували за потребу повної прозорості даних;

·  26 відсотків опитуваних вважають, що заважають безпекові ризики, тому все буде, але після перемоги;

·    31 відсоток учасників Форуму впевнений, що усе можливо розвивати попри виклики та наслідки війни;

·    45 відсотків респондентів вказали на проблему недостатньої кількості фахівців.


Мабуть, найбільш змістовно наповненою частиною не лише Форуму, а й загалом Тижня Енергоефективності 2023 стала друга сесія заходу, під час якої відбулась демонстрація досвіду щодо впровадження енергоменеджменту та енергомоніторингу на державному та місцевому рівнях.


Успішні кейси та лайфхаки презентували Юрій Савич, начальник відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності Звягельскої міської ради; Андрій Літвинов, депутат Ірпінської міської ради; Вікторія Яворовенко, начальник відділу енергоменеджменту та безбар'єрності Вінницької міської ради; Надія Поліщук, Директор Департаменту державного майна, ресурсів та матеріально-технічного забезпечення Офісу Генерального Прокурора України; Юрій Смірнов, директор Allbau Software Ukraine. Під час виступів наших шановних спікерів присутні учасники зверталися з проханням поділитися їх презентаціями. З дозволу виступаючих, ми обіцяємо, що посилання на презентації обов’язково будуть надіслані учасникам Форуму Енергоменеджерів згодом.


А зараз ми хочемо висловити щире захоплення та вдячність Вам, енергефективна та проактивна спільното України! Ваші зусилля та потенціал наближають Україну до кращого майбутнього!

 

bottom of page