top of page
Пошук

ПІДСУМКИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРОЄКТУ «ТИЖДЕНЬ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ 2023»



З 11 по 15 грудня пройшов національний проєкт «Тиждень Енергоефективності 2023» – це наймасштабніша подія у сфері енергоефективності, яка стала об’єднаним комунікаційним простором для державних інституцій, громад, міжнародних організацій, експертів, науковців та бізнесу. Загалом у заходах взяли участь 32 спікери та близько 850 учасників.


Початком Тижня Енергоефективності 2023 став прес-брифінг, присвячений старту проєкту. В ньому взяли участь організатори та партнери проєкту, що розповіли про:

  • Мету та цілі Energy Efficiency Week;

  • На якому етапі впровадження енергоефективної економіки зараз знаходиться Україна;

  • Що заважає, а що пришвидшує імплементацію «зеленої» політики нашої країни;

  • Яку роль у цьому процесі відіграє держава;

  • В чому полягає міжнародна донорська допомога.

В цілому відео прес-брифінгу переглянули понад 650 разів, архів запису та тайм-коди опубліковані за посиланням:

Другою масштабною подією змішаного формату стала Конференція “Енергоефективна дипломатія задля відновлення України”. Захід складався з двох частин: 1) стратегічні плани і дії Парламенту та Уряду України по запровадженню енергозаощадження через призму майбутнього вступу України до ЄС; 2) презентація державних, міжнародних та комерційних програм підтримки енергоефективних проєктів. Основні тези виступів:

  • Україні в майбутньому доведеться лібералізувати комунальні тарифи для населення;

  • Потрібен дієвий механізм підтримки незахищених верств населення (субсидії, дотації, компенсації тощо);

  • Відбудова за принципом «зробити краще, ніж було»;

  • Підхід до використання джерел енергії за принципом «заощадження на першому місці»;

  • Акумулювання фінансів на енергоефективні рішення за рахунок найбільших забруднювачів довкілля.

В цілому відвідали Конференцію наживо близько 120 учасників, онлайн – близько 150 глядачів, відео-архів, тайм-коди виступів та презентації доступні за посиланням:


Третій день Тижня Енергоефективності об’єднав у віртуальному просторі спеціалістів держустанов, органів місцевої влади та бізнесу, що опікуються питаннями практичного застосування принципів ефективного використання та заощадження ресурсів. Цей день був сповнений мотиваційними виступами людей, що з власного досвіду розуміють які інструменти та заходи показують результативність. Отже, головні тези, що звучали під час Форуму Енергоменеджерів:

  • Місцевій владі не варто чекати вказівок та настанов від центральної влади, а вже зараз потрібно опікуватися питаннями підвищення рівня економії енергоресурсів;

  • Головна задача міжнародних донорів полягає не лише в фінансовій підтримці енергоефективних проєктів, а й в просвітницькій діяльності та навчанні енергоменеджерів;

  • Дані щодо споживання комунальних послуг потребують не лише обліку, а й регулярного аналізу;

  • На місцевому рівні енергоменеджери повсякчас стикаються з проблемами браку інформації, необхідної для здійснення якісного моніторингу енергозатрат;

  • Також відчувається нестача вискокваліфікованих кадрів та навчальних програм у сфері енергоменеджменту, традиційно функції енергоменеджера покладаються у вигляді додаткового навантаження на інших спеціалістів (здебільшого фінансових та матеріально-технічних підрозділів).

Загальна кількість учасників Форуму становила 340 осіб, географія обмежень не мала: захід відвідали енергоменеджери зі сходу і заходу, з півдні і півночі, і з центру України також! На сайті за прямим посиланням доступні відеозапис (з тайм-кодами виступів) та презентації:

Четвертий день Тижня Енергоефективності 2023 пройшов у форматі Круглого столу на тему: «BIM у фокусі: шляхи фінансування та розвитку навчальних програм». Даний захід об'єднав за одним столом владу, науковців, експертів та бізнес з метою обговорення подальших перспектив впровадження ВІМ на державному рівні. Тема Круглого столу викликала жваву дискусію серед учасників, а головні тези полягають в наступному:

  • Україна стала одним з європейських флагманів впровадження ВІМ-технологій в будівельній галузі;

  • Даний інструмент здатен спростити роботу держорганам в процесі погодження проектної документації;

  • ВІМ кидає виклик корупційним схемам та нечесним забудовникам, а також виключає людський фактор у виявленні проектних недоліків;

  • Зараз конче необхідно вирішувати питання щодо державних навчальних програм для ВІМ-спеціалістів, адже комерційні курси та донорські навчальні заходи не в змозі задовільнити весь попит в даній професії.

Всього Круглий стіл відвідали 30 чоловік наживо та близько 120 – онлайн. Архівний відео-запис опублікований на сайті за посиланням:

І, врешті, кульмінацією Energy Efficiency Week стала Стратегічна сесія, під час якої команди «замовник» (тобто держава), «освіта», «донори» та «виконавець» (тобто бізнес) створили реалістичний план дій для розвитку енергоефективного “зеленого” відновлення України. Завдання полягало не лише у створенні «ідеальної картинки» майбутнього, а були також пропрацьовані проблеми взаємодії чотирьох ланок процесу, їх взаємозалежність та продуктивна співпраця. На разі триває процес перетворення «сировинного» матеріалу у цілком реальну Дорожню карту для розвитку енергоефективного “зеленого” будівництва в Україні, яка буде опублікована згодом.


Від імені організаторів та партнерів національного проєкту «Тиждень енергоефективності 2023» висловлюємо щиру вдячність нашим модераторам – Євгену Павлюковському, Андрію Куликову та Юлії Усенко! Безмежно дякуємо нашим спікерам – ви наповнили цю подію сенсом та надали поштовх іншим до більш рішучих дій! Ми дякуємо вам, дорогі наші учасники проєкту, адже для вас ми об'єднуємо зусилля, створюємо майданчики для обговорень та плануємо майбутні події!


Сподіваємося, що під час «Тижня Енергоефективності 2024» ми почуємо про ще більшу кількість здобутків, інновацій та прикладів успішного впровадження енергоефективної політики на шляху до перемоги, миру і розквіту незалежної європейської держави України!




bottom of page